Plakatas 

 Plakatas

,,RAKTO SKYLUTĖ“ – SVEIKATAI PALANKESNI MAISTO PRODUKTAI

Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ grupių „Ežiukai“ ir „Lašeliai“ vaikai supažino su „Rakto skylutės“ ženkliuku, sužinojo, kodėl vieni produktai ženklinti „Rakto skylutės“ ženkliuku, o kiti ne. Aiškinosi, kuo naudingi produktai pažymėti šiuo ženkliuku ir kartu su visuomenės sveikatos specialiste Vaida Zaueriene kepė sveikatai palankius sausainius be cukraus.

Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei siekiant sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje nuo 2014 m įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Maisto gamintojai, tiekiantys rinkai  atitinkančius produktus, gali savanoriškai ir nemokamai juos ženklinti šiuo simboliu. Toks produktų gerinimas būtinas, nes Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių, druskos ir per mažai daržovių. Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-jo tipo cukrinį diabetą.
Pagrindiniai reikalavimai maisto produktams, pažymėtiems „Rakto skylutės“ simboliu:

– Daugiau maistinių skaidulų;

– Mažiau sočiųjų riebalų;

– Mažiau transriebalų;

– Mažiaus cukraus;

– Mažiaus druskos;

– Nėra maisto saldiklių.

Vaida Zauerienė, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

2021 m. balandžio 2 d.

___________________________________________________________________________________

KOŠĖ – ENERGIJOS IR SVEIKATOS ŠALTINIS!!!

Košės – senas lietuvių valgis. Greitai paruošiamas, lengvai virškinamas ir daug vietos eksperimentams paliekantis patiekalas žinomas kiekvienuose namuose. Pasirodo, košės – dar ir sveikatos „bomba“. Maisto piramidėje grūdiniai produktai ir kruopos dalinasi apatine pakopa su daržovėmis ir vaisiais. Jas rekomenduojama valgyti kasdien, geriausia – ryte.

Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ vaikams ruošiamos grikių, avižų, perlinės, miežinės, kukurūzų, ryžių ir kt. košės. Kad vaikai jas noriai valgytų košės pagardinamos šviežiais obuoliais, persikais, jogurtine grietine ar šaldytomis uogomis.

Siekiant supažindinti darželio vaikus su sveikos mitybos principais, paskatinti sąmoningai rinktis maistingus pusryčius ir užkandžius, parodant, kad košė skanus, sveikas ir madingas maistas, kurį renkasi sportininkai, aktoriai ir daugybė įžymių žmonių, visuomenės sveikatos specialistė Vaida su grupių „Ežiukai“, „Žvirbliukai“, „Smalsučiai“, „Bitutės“, „Pelėdžiukai“, „Lašeliai“ vaikais kalbėjo apie košių naudą, kokių esamą kruopų rūšių ir žinoma, ragavo ją.

Visose kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, tačiau pirmoje vietoje atsiduria grikių košė. Daugiau apie tai, kuom naudingos įvairios kruopų košės ir kaip tinkamai jas paruošti skaitykite Kokią košę renkatės jūs?

 

Vaida Zauerienė, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

2021 m. kovo 9 d.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Vertingi patarimai regos gerinimui

 

Pataria visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

 

Adaptacija darželyje

 

Regos korekcijos specialistės Romualdos Jonušienės patarimai, kaip mankštinti akis.

2020 m. vasario 19 d.